2.

Mar

Turritopsis nutricula

turritopsis-nutricu_475165aMalena meduza smiješnog imena turritopsis nutricula mogla bi biti jedino doista besmrtno stvorenje na svijetu. Meduze naime obično ugibaju nakon parenja, ali turitopsica se umjesto toga — vraća u spolno nezrelo stanje, i pomlađuje se.

Stvorenjce je inače veliko samo 4-5 mm i, koliko znamo, jedina je životinja sposobna vratiti se u mladost. U teoriji, taj se ciklus može ponavljati u beskonačnost, tako podarujući besmrtnost. Živi u toplim tropskim vodama, ali smatra se da se širi po cijelom svijetu, kroz balastne vode koje brodovi ispuštaju u lukama.

Naravno, živuljku proučavaju svi mogući pomorski biolozi i genetičari. Trenutna je teorija da se podmlađuje procesom koji se zove transdiferencijacija stanica, u kojoj dakle stanice na neki način mijenjaju svoj tip. Taj isti proces pojavljuje se inače pri regeneraciji organa — čak i nama, na primjer, jetra se može obnoviti ako izgubimo dio. No kod turitopsice, transdiferencijacija se izgleda pojavljuje kao prirodan dio životnog ciklusa.

Neću ni spominjati kakve se sve implikacije ovdje pojavljuju. Ali fakat je cool.

Kategorije: Cool | Tagovinje: , ,
« | »
Comments Off

Komentari su zatvoreni.

Ako nešto želite reći... ma, znate kako to ide.

Ime (obavezno)

Email (obavezno)

Web


Komentar: