17.

Mar

Matematika copyrighta

U vrijeme kad se i te kako raspravlja o raznim zakonskim rješenjima oko copyrighta, i te kako je važno i zanimljivo pogledati ovaj petominutni TED talk američkog komičara Roba Reida koji objašnjava kako zapravo funkcionira matematika copyrighta. A kad smo već pri tome, posebno mi je zanimljivo istaknuti jednu relativnu posebnost našega (trenutnog) zakonskog sustava, koji se za živo čudo pokazuje pametnijim nego što biste možda očekivali. Naime, naš Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima, u članku 82, kaže, citiram:

Fizička osoba može reproducirati autorsko djelo na bilo koju podlogu ako to čini za privatno korištenje, kao i reproducirati autorsko djelo u obliku fotokopije i za drugo vlastito korištenje, koje nema izravno ili neizravno komercijalnu svrhu i nije namijenjeno ili pristupačno javnosti. Nije dopušteno reproduciranje cijele knjige osim ako su primjerci te knjige rasprodani najmanje dvije godine, grafičkih izdanja glazbenih djela (u daljnjem tekstu: notni materijal), elektroničkih baza podataka, kartografskih djela kao ni izgradnja arhitektonskog objekta, ako ovim Zakonom ili ugovorom nije drukčije određeno.

Ovo, dakle, znači da je u Hrvatskoj dopušteno — za osobnu upotrebu i bez stavljanja na raspolaganje javnosti — skinuti film ili pjesmu. Ovo se ne odnosi na softver, kao ni na knjige koje nisu bar dvije godine rasprodane, ali ako želite sami za sebe pogledati neki film pa ga skinete s torrenta, po našem zakonu nećete činiti ništa loše.

Ovo su, doduše, zaboravili čak i naši policajci pa su se zanijeli i uhapsili onu dvojicu braće iz Kaštel Štafilića zbog skidanja filmova, ali evo, sad ste informirani, pa se više ne možete osjećati frajerski kad odšećete do Pirate Baya1.

A, inače, to zakonsko rješenje ima svoje opravdanje i u hrvatskoj verziji autorskopravne matematike. Jer, ako se sjećate, mi u Hrvatskoj plaćamo tzv. naknadu na kupnju magnetskih medija, čija je svrha upravo da se skupe fondovi iz kojih se autore obeštećuje za “kućnu pirateriju”. E, sad, drugo je pitanje koliko taj sustav isplate prava funkcionira dobro ili loše, ali, iskreno govoreći, teorija je upravo savršena.

Kao i ova Roba Reida. Uživajte.

_________________________________
  1. Osim ako ne skidate softver, što je nezakonito i kod nas. []


I komentari i pingovi su zatvoreni.
  1. 17.3.2012. u 9:47 am, josephbt reče:

    dam glavu da ce se drugacije tumaciti taj zakon kad bude vazno.

  2. 17.3.2012. u 9:58 am, Milena reče:

    Ma ne sumnjam ja da će biti i drugačijih tumačenja — konačno, vidiš kako su policajci to već protumačili — ali ovo je zasad službeno tumačenje našeg suda. Pisao je i Novi list o tome.

Ako nešto želite reći... ma, znate kako to ide.

Ime (obavezno)

Email (obavezno)

Web


Komentar: